Kotien pintamateriaalit huokuvat luonnollisuutta – vuoden 2022 remonttitrendit

Lue lisää mitkä ovat vuoden 2022 remonttitrendit.

Korona-aika pakotti ihmiset kotiin ja pysähtymään omiin oloihinsa ja remonttitarve yllätti monet nopeastikin. Suomalaiset ovatkin remontoineet kotejaan viimeisen parin vuoden aikana ennätystahtiin, ja kodista on muodostunut monelle rentoutumisen tukikohta ja paikka, jossa on kaikkea, mitä viihtymiseen tarvitsee.

Vuoden 2022 aikana remonttitrendeiksi ovat nousseet etenkin kodin eri tilojen ehostus, materiaalivalintojen ekologisuus sekä lisätilan tarpeen täyttäminen erilaisilla säilytysratkaisuilla. Rakennusmateriaalien ekologisuutta arvostetaan, eikä räikeitäkään värejä enää kaihdeta.

Remontti voi kuitenkin olla kallis investointi. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat vuoden 2022 trendit ja kannattaako unelmien toteuttamiseen ottaa remonttilainaa.

Lattiamateriaalien ekologisuutta arvostetaan

Suosikkilattiamateriaaleja ovat edelleen erilaiset laminaatit ja vinyylilankut. Myös vinyylimattoa on nähty eri remonttikohteissa jonkin verran, koska se kuuluu helppohoitoisiin lattiamateriaaleihin – ennen kaikkea helposti ja nopeasti asennettaviin sellaisiin.

Perinteinen lautalattia sopii etenkin vanhempiin rakennuksiin, koska se on miellyttävä – joskin kallis vaihtoehto – jalkojen alla. Puulattiaa pitää myös pintakäsitellä säännöllisesti muun muassa lakkaamalla tai maalaamalla. Niin ikään parketti on arvokas ja kaunis vaihtoehto, joka vaatii huoltoa. Lautalattiaa ja parkettia ei myöskään voi varauksetta suositella lapsi- tai eläinperheisiin, sillä ne eivät kestä lainkaan niin hyvin kosteutta ja kolhuja kuin vankemmat laminaatti- tai vinyylilattiat.

Luonnollisuus viehättää silti ihmisiä vuodesta toiseen. Lattian pinnassa halutaan edelleen olevan puun kuviointia jäljittelevää muotoa ja värien toivotaan olevan melko maanläheisiä. Ekologisuutta arvostetaan ja aitoa puuta ei korvaa mikään, jos sitä vain on tarjolla. Puupaneeleja asennetaan edelleen valtavasti kotien seiniin ja kattoihin tuomaan luonnonmukaista ilmettä. Erityisesti sormipaneelit sekä pintakäsitellyt paneelit ovat tulleet tämän vuoden aikana hyvin suosituiksi.

Hybridilattia on näyttävä ja kestää kulutusta

Uusi tuttavuus kuluttajille rakennustuotevähittäiskaupassa ovat hybridilattiat. Hybridilattia on yhdistelmä laminaatin puupohjaisuudesta ja vinyylilankun kestävyydestä. Hybridilattian materiaali sopii kodin kuiviin tiloihin ja kovallekin käyttöasteelle asetettuihin tiloihin, kuten eteiseen ja keittiöön.

Hybridilattia on ekologinen valinta, sillä siinä käytetty materiaali on hiilineutraali. Hiilineutraaliudella tarkoitetaan, että hybridilattian valmistaminen vapauttaa hiiltä ilmaan vähemmän kuin siihen käytettävän puun kasvaminen sitoo hiiltä.

Hybridilattian ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu se, että se kestää kulutusta ja on helppohoitoinen: riittää, että lattiapintaa puhdistetaan miedolla pesuaineella ja pyyhkimällä esimerkiksi mikrokuitulevymopilla. Tämä onkin varma valinta aktiiviseen kotiin, erityisesti lapsi- ja lemmikkiperheille.

Lisätilaa kotiin ‒ panosta tavaransäilytysratkaisuihin

Tiedäthän sanonnan ”poissa silmistä, poissa mielestä”? Tämä pätee nykytrendiin monipuolisista säilytysratkaisuista, joita ihmiset sijoittavat koteihinsa ennätyksellisen paljon halutessaan ylimääräiset tavarat, lelut, vaatteet ja pikkusälän pois esiltä.

Kotien lisätilan tarve näkyy etenkin käytännöllisten tavaransäilytysratkaisujen suosiona. Komeroita, kaapistoja ja säilytyslaatikostoja hankitaan paljon. Sama suuntaus näkyy myös kylpyhuonetrendeissä, joissa pinta-alaltaan pientenkin kylpyhuoneiden ratkaisut mietitään niin, että tavaroille saadaan riittävästi säilytystilaa.

Monet miettivät, miten saada mahtumaan kaikki tavarat fiksusti kaappeihin niin, että tietyt tavarat ovat aina löydettävissä sieltä. Kiintokalustesuunnittelu on tärkeää tehdä huolella ja ajan kanssa. Ei ole samantekevää, miten ja minkä verran kaappeja riviin laitetaan: silloin, kun kaapistot on tarkkaan suunniteltu ja esimerkiksi korijärjestelmille on selkeät käyttökohteet, ei kotiin kerry ylimääräistä tavaraa ja tarvittavat tavarat pysyvät järjestyksessä.

Keittiöstä halutaan monikäyttöinen kodin keskipiste

Kukapa ei haluaisi keittiön olevan monikäyttöinen ja toimiva? Valtaosalla etätyöhön siirtyminen tarkoitti sitä, että hybriditoimisto perustettiin pysyvästi väliaikaiseksi etätyöpisteeksi keittiöön – taipuuhan tällainen hybridikeittiö yhtä hyvin ravintolaksi kuin työpisteeksikin. Toisaalta keittiön halutaan tuovan arkeen luksusta ja mahdollistavan laatuajan viettämisen perheen ja ystävien kanssa, jolloin tilaa pitää löytyä tällekin toiminnalle.

Yksi uusvanhoista trendeistä on myös erillinen aamiaiskaappi, joka kätkee sisäänsä kaikki päivittäin tarvittavat aamupalatarvikkeet. Kun avaat kaapin ovet, kattaus on valmis. Aamiaiskaappiin on mahdollista sijoittaa kaikki tarvittavat kodinkoneet, kuten kahvinkeitin, kapselikeitin ja leivänpaahdin. Tässä on kuitenkin huomioitava, että tason päälle tarvitaan riittävästi korkeutta, jotta kahvin- tai vedenkeittimen höyryt eivät osu yläpuolen hyllyyn ja pilaa hyllyn pintaa ja rakennetta. Tasolle voi asetella myös kaikki tarvittavat ruokatarvikkeet.

Aamiaiskaappi on monessa perheessä arjen pelastus. Pieneen aamiaiskaappiin saa pienten kodinkoneiden lisäksi mahdutettua myös tarpeen mukaan mikroaaltouunin. Aamiaiskaapin vetolaatikoissa säilyvät kuiva-aineet kuten puurot, kahvit ja teet. Paikka löytyy varmasti myös kaikille aamiaisella tarvittaville astioille.

Keittiökaappien väreistä suosituimpina jatkavat jo useamman vuoden peräkkäin beige, lämmin harmaa, musta, valkoinen ja muut luonnonläheiset värit useine eri värisävyineen. Niiden rinnalla kokonaisuudesta voi kuitenkin löytyä särmää jonkin yksityiskohdan muodossa: esimerkiksi mustassa keittiössä tällainen voi olla räikeän värikäs kuviollinen välitilan tapetti tai pastellinsävyiset kodinkoneet.

Keittiö on nykypäivänä yksi kodin keskeisimmistä kokoontumistiloista ja katseenvangitsijoista. Keittiön värimaailmaan halutaan panostaa yhä enemmän kontrastia, avaruutta ja leikkisyyttä unohtamatta. Väriä saa ja pitääkin käyttää, ja oikeassa paikassa tehosteväri korostaa keittiöön valittuja pintoja ja muotokieltä.

Riittääkö budjetti vai tarvitsetko remonttilainaa?

Suomalaisille kodin remontoinnissa on tyypillistä itse tekeminen. Moni olisi kuitenkin valmis myös käyttämään korjaus- ja remonttipalveluita niin remontin suunnitteluun ja materiaalien valintaan kuin remontin toteutukseen. Remontoimalla omistus- tai sijoitusasuntoasi voit nostaa huoneiston jälleenmyyntiarvoa sekä lisätä vuokralaisten asumisviihtyvyyttä. 

Olipa kyseessä iso tai pieni remontti, se on usein kallis projekti ja saattaa vaatia remonttilainan nostamista. Remonttilainojen kilpailuttaminen kannattaa aina, jotta saa edullisimman lainatarjouksen eikä maksa turhia kuluja. Lainojen vertailu on osa vastuullista talouden hallintaa.

Kotimainen Sortter on yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalveluista: sen kautta voit kilpailuttaa yli 20 pankkia samalla kertaa. Parhaimmillaan voit saada kymmeniä lainatarjouksia, joista voit valita itselle parhaan remonttilainan. Sortter on sitoutunut löytämään kuluttajalle edullisen rahoituksen ja onkin täysin kuluttajan puolella. Mikäli löydät remonttilainan edullisemmin muualta, Sortter tarjoaa sinulle hyvityksenä lainojen hintaerotuksen.

lisää aiheeseen liittyviä postauksia