Hirsimökki on olennainen osa suomalaista järvimaisemaa. Juuri tämän vuoksi hirsimökit eivät koskaan poistu muodista, vaan niitä nousee joka vuosi sadoittain ympäri Suomea.
Yhä suurempi osa valmistetuista hirsimökeistä on käyttövalmiita paketteja. Vuosituhannen vaihteessa uusia hirsitalovalmistajia ilmestyi kuin sieniä sateella, ja täysin itse rakennettujen hirsimökkien määrä suhteessa valmiisiin paketteihin romahti.
Vielä tänäkin päivänä osa uutta mökkiä suunnittelevista päätyy rakentamaan mökkinsä itse. Tekemällä itse voi säästää pitkän pennin ja suunnitella juuri itsensä näköisen mökin, mutta se vaatii paljon tietotaitoa ja aikaa.
Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja ei niin hyvät puolensa, ja tässä artikkelissa vertailemme molempien hyviä ja vähemmän hyviä puolia. Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä, ja lopullinen ratkaisu perustuu aina omiin mieltymyksiin ja toiveisiin.
Kannattaako hirsimökki rakentaa itse?
Jos sinulta löytyy riittävästi aikaa, ammattitaitoa, kokemusta rakentamisesta, niin vastaus on ehdottomasti kyllä! Useat hirsitalovalmistajat tarjoavat kaikki materiaalit valmiina paketteina, jolloin asiakkaan harteille jää vain hirsikehikon asentaminen.
Katonkin voi toki asentaa itse, mutta parhaan lopputuloksen saa useimmiten tilaamalla asennuksen ammattitaitoiselta urakoitsijalta.
Hirsimökin rakentaminen on vaativa ja aikaavievä prosessi, joka voi ajasta riippuen kestää usean kesän. Lopputuloksena on kuitenkin juuri itsesi näköinen mökki, joka kestää hyvin hoidettuna käyttöä sukupolvien yli.
Mitä hirsimökin rakentaminen vaatii?
Kuten muutkin rakennusprojektit, hirsimökin rakentaminen alkaa tarkalla suunnittelulla. Suunnitteluun kannattaa varata reilusti aikaa, jotta suurimman päätökset voidaan toteuttaa ajan kanssa.
Ennen rakennusvaihetta koko prosessi tulee olla täysin suunniteltu ja kaikki valmiina:
- Tarkka suunnittelu ja organisointi
- Rakennuslupa
- Tontti
- Tavarantoimittaja
- Budjetti
- Vakuutus
- Mahdolliset urakoitsijat
- Työturvallisuus
- Asianmukaiset työvälineet
Rakennusvaihe
Kun projekti on organisoitu alusta loppuun ja tarvittavat hankinnat tehty, voidaan itse rakennusvaihe aloittaa.
Rakentamiseen kannattaa pyytää apua, joko rakennusalan ammattilaiselta tai tutuilta joilla on kokemusta rakentamisesta. Talkoovoimin rakentaminen etenee huomattavasti nopeammin.
Hirsimökin rakentamisen työvaiheet:
- Maatyöt
- Perustukset
- Hirsikehikko
- Katto
- Ikkunat ja ovet
- Sisätilat
- Mahdollinen talotekniikka
- Pihatyöt
- Viimeistely
Itse rakennetun hirsimökin hyvät ja huonot puolet
Rakentamalla hirsimökin itse voi saavuttaa merkittäviä säästöjä kokonaiskustannuksissa. Lisäksi saat huomattavasti vapaammat kädet suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa, kun et tilaa valmista pakettia.
Kuten aiemmin jo mainittiin, hirsimökin rakentaminen on vaativa ja aikaavievä prosessi, joka vaatii paljon kokemusta rakentamisesta ja remontoinnissa. Jos aika on kortilla eikä luotto omiin taitoihin ole riittävä, ei mökin rakentaminen itse ole välttämättä paras ratkaisu.
Jos kuitenkin olet käsistäsi kätevä ja olet valmis käyttämään aikaa mökin rakentamiseen, on se erinomainen ja rahaa säästävä vaihtoehto. Vaikka projekti voi viedä paljonkin aikaa, on lopputulos palkitseva.
Hirsimökki avaimet käteen -pakettina
Jos epäilet omia taitojasi rakentajana tai sinulla ei yksinkertaisesti riitä aikaa mökin rakentamiseen, on avaimet käteen -paketti sinun valintasi. Kun suunnittelu, rakennus ja viimeistely suoritetaan ammattilaisen toimesta, on prosessi huomattavasti vaivattomampi sekä onnistunut lopputulos taattu.
Useimmat hirsitalovalmistajat tarjoavat kattavia ja täysin kustomoitavia mökkipaketteja, jolloin yksilöllisen mökin hankkiminen on tätäkin kautta täysin mahdollista. Ennen projektin aloittamista käydään yhdessä valmistajan edustajan kanssa suunnittelupalaveri, jossa käydään tarkkaan läpi asiakkaan yksilölliset toiveet.
Mitkä vaikuttavat mökin hintaan?
Valmiita hirsimökkipaketteja on saatavilla useissa eri hintaluokissa, hintojen vaihdellessa kymmenistä tuhansista jopa satoihin tuhansiin euroihin.
Hirsimökin hintaan vaikuttavat ainakin:
- Mökin neliömäärä
- Varustelutaso
- Sähköistys ja juokseva vesi
- Ulkohuussi vai sisävessa?
- Tuleeko mökki ympärivuotiseen käyttöön?
- Mahdollinen lämmitysjärjestelmä
Hintahaitarin halvimmat mökit on perinteisiä sähköttömiä erämökkejä, kun taas kalleimmat mallit ovat useimmiten moderneja hirsihuviloita.
Avaimet käteen -paketteja on eri laajuisia, joista kalleimmat ja kattavimmat ovat täysin muuttovalmiita. Osa valmistajista tarjoaa myös ns. puolivalmiita paketteja, jolloin hirsimökin viimeistely jää asiakkaan harteille. Puolivalmiit paketit tarjoavat mahdollisuuden viimeistellä mökin juuri omanlaiseksi ja antaa silauksen omia näkemyksiä.
Toimittajan valinta
Hirsimökkipaketteja tarjoavia valmistajia on Suomessa kymmeniä, joten oikean toimittajan valinta voi olla haastavaa. Avaimet käteen -paketteja tarjoavat vain suurimmat valmistajat, joita on noin kymmenkunta.
Parhaan toimittajan löydät vertailemalla tarjouksia sekä keskustelemalla talotoimittajien edustajien kanssa. Ammattisuunnittelija auttaa mielellään löytämään juuri omanlaisen ratkaisun vastaamaan asiakkaan toiveita.
Vinkkejä toimittajan valintaan:
- Vertaile eri tarjouksia
- Kysele suosituksia
- Keskustele yrityksien edustajien kanssa
- Tutustu eri toimittajien tarjontaan