Mökkiremontti – näin herätät vanhan mökin henkiin

Mökkiremontti on erinomainen keino herättää vanha kesämökki henkiin.

Mökkeilykausi on pitkällä ja lähestyy pikkuhiljaa jo loppuaan. Vaikka tälle kesää mökkiremontti alkaa olla myöhäistä, on mitä mainioin hetki aloittaa suunnittelu jo hyvissä ajoin ensi vuotta ajatellen.

Mökkiremontti on suuri ja aikaa vievä projekti, joten aloittamalla suunnittelun ajoissa säästät huomattavasti aikaa ja varmistat remontin sujuvan etenemisen. Kun suunnittelu, budjetointi ja tarvikkeiden hankinta on hoidettu ennen kesää, pääset aloittamaan remontin heti mökkeilykauden alussa.

Jos mökki on ikivanha, voi edessä olla suuri valinta: remontoidaanko vanha vai rakennetaanko kokonaan uusi tilalle? Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit vanhan mökin remontoimiseen ja elävöittämiseen. Jo pienilläkin toimenpiteillä vanha mökki suorastaa herää henkiin.

Lähtötilanteen kartoitus

Kuten muutkin remontit, on mökkiremontti hyvä aloittaa kattavalla tarvekartoituksella. Tarvekartoituksella asetat tarvittavat toimenpiteet tärkeysjärjestykseen sekä karsit kaikki turhat asiat pois.

Mihin kiinnittää huomioita mökkiremontin tarvekartoituksessa?

 • Sisä- ja ulkopinnat
 • Vesikaton ja kattorakenteiden kunto
 • Putkien ja viemärien kunto jos mökillä on juokseva vesi
 • Terassin kunto
 • Sauna ja muut piharakennukset
 • Perustusten ja alapohjan kunto

Remontin budjetointi

Määrittämällä tarkan budjetin riittävällä liikkumavaralla voi säästää pitkän pennin ja välttyä yllättäviltä kustannuksilta.

Budjettiin hyvä jättää noin 10-15 prosentin liikkumavara, jottei remontin aikana ilmenneet yllättävät kustannukset kaada koko projektia.

Budjetoinnissa on myös hyvä määritellä mihin panostaa ja missä pihistellä. Jos remontin tekee suurimmaksi osaksi itse, ei työvälineissä tule pihistellä. Joidenkin materiaalien kohdalla kallein vaihtoehto ei ole järkevin, kunhan ei aivan hintahaitarin alinta valitse.

Mökin pintaremontti

Mökin sisätiloja on helpoin elävöittää pintaremontilla. Uusimalla seinät, lattiat ja tarvittaessa sisäkaton saa suuria muutoksia aikaan.

Pintaremontti on kokonaisvaltaisen mökkiremontin edullisempia toimenpiteitä, etenkin kun sen voi toteuttaa itse ilman suurempaa kokemusta remontoinnista.

Ainut riski piilee valituissa pinnoite aineissa: jos kyseessä on hirsimökki, ei seiniä tule maalata tavallisella maalilla. Normaali maalipinta estää hirsiseinälle ominaisen hengittävyyden.

Pintaremontti avaa myös uusia mahdollisuuksia mökin sisustukseen. Vaihtamalla sisäpintojen väriä vanha mökki tuntuu aivan uudelta. Ideoita ja inspiraatiota löytyy laidasta laitaan esimerkiksi blogeista, verkkosivuilta tai alan ammattilaisilta. 

Mökin kattoremontti

Jos kesämökki on kymmeniä vuosia vanha, on vesikatto todennäköisesti teknisen käyttöikänsä loppuvaiheilla.

Katto on koko mökin tärkein osa, joka suojaa muuta rakennusta sään vaihteluilta, kosteudelta sekä talvella kovilta pakkasilta.

Jos katto selkeästi vuotaa, tulisi katon uusimisen olla mökkiremontin prioriteetti numero yksi.

Kesämökille paras vaihtoehto on ehdottomasti peltikatto. Peltikatto suojaa mökkiä myös talvipakkasilla, ja kestää käyttöä sukupolvien yli.

Taitava nikkari asentaa peltikaton itse, mutta parhaan lopputuloksen saa tilaamalla remontin kattoalan ammattilaiselta.

Kesämökin kattoremontti kohentaa mökin ulkoasua sekä pidentää mökin käyttöikää kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Kesämökin terassi

Terassilla on suuri vaikutus koko mökin ulkoasuun. Vaikka kyseessä olisi vasta remontoitu moderni mökki, voi vanha ja ränsistynyt terassi pilata koko mökin estetiikan.

Terassin remontointiin riittää usein pintakäsittely. Hiomalla, tarvittaessa kittaamalla sekä maalaamalla vanha terassi herää henkiin kuin taikaiskusta.

Terassista saa entistä eläväisemmän uudistamalla terassikalusteet. Tyylikäs terassipöytäryhmä tai grilli muodostavat aina trendikkään kesäkeittiön. Todellista luksusta saat integroimalla terassiin ulkoporealtaan.

Pihasaunan remontti

Pihasauna on olennainen osa suomalaista mökkikulttuuria. Lähes jokaisen kesämökin pihasta löytyy joko puusauna tai perinteinen savusauna.

Pihasaunan remontti parantaa löyly kokemuksen lisäksi myös kesämökin yleistä viihtyvyyttä.

Helpoin tapa remontoida vanha pihasauna on uusia sisäpuolet pinnat ja lauteet, ja tarvittaessa päivittää vanha kiuas. Saunan sisäpintoja uusiessa tulee olla tarkkana käytetyissä aineissa, sillä normaalit lakat ja maalit eivät sovellu saunakäyttöön.

Parhaat lopputuloksen saat käyttämällä erikseen sauna käyttöön suunniteltuja pinnoitteita.

Myös saunan katto voi olla vuosien saatossa kulunut. Saunan katon kohdalla kattorakenteet ovat vesikattoa tärkeämmässä roolissa. Saunan kattorakenteita uusittaessa on tärkeä huolehtia riittävästä tuuletuksesta sekä höyrysulusta.

Näin herätät vanhan mökin eloon:

 • Suunnittele remontti huolellisesti hyvissä ajoin ennen toteutusta
 • Pienellä pintaremontilla elävöität mökin ulkoasua sekä parannat viihtyvyyttä huomattavasti. Vanhat pinnat ovat suhteellisen helppoja käsitellä, joten pintaremontti onnistuu helposti itse tehtynä.
 • Kiinnitä erityistä huomiota mökin kattoon. Katon uusiminen voi pidentää mökin käyttöikää jopa kymmeniä vuosia.
 • Herätä vanha sauna henkiin uusimalla sisäpinnat ja lauteet
 • Panosta terassiin. Tyylikäs terassi kruunaa koko mökin estetiikan.

lisää aiheeseen liittyviä postauksia