Omakotitalon energiaremontti tarkoittaa käytännössä lämmitysjärjestelmän vaihtoa, minkä tavoitteena on useimmiten energiatehokkuuden parantaminen.

Sähkön hinnan ollessa voimakkaassa nousussa yhä useampi talonomistaja harkitsee lämmitysjärjestelmän päivittämistä energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.

Nykyisellä sähkön hinnan kehitykselle etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa energiaremontilla voidaan saavuttaa jopa satojen eurojen vuosittaiset säästöt lämmityskuluissa.

Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi kokosimme yhteen kullanarvoisia vinkkejä energiaremontin suunnitteluun sekä lyhyet vertailut eri lämmitysmuodoista sekä niiden eduista.

Milloin energiaremontti on ajankohtainen?

Omakotitalon energiaremontti on aiheellinen etenkin vanhempien talojen kohdalla, joissa on edelleen alkuperäiset lämmitysjärjestelmät.

Tällöin lämmitysmuotona on useimmiten öljy- tai sähkölämmitys, mitkä ovat nykypäivän standardeilla kalliita eivätkä kovinkaan energiatehokkaita lämmitysmuotoja.

Sähkö- ja öljylämmitteiset talot ovat useimmiten peräisin ajalta ennen kaukolämpöverkkoja, joten käytössä oleva lämmitysjärjestelmä voi olla jopa kymmeniä vuosia vanha. Vanha lämmitysjärjestelmä voi olla menettänyt tehoaan vuosien saatossa, jolloin energiaa valuu hukkaan.

Sähkölämmitys ja energiaremontti

Sähkölämmitys on tällä hetkellä ylivoimaisesti kallein lämmitysmuoto. Sähkölämmityksestä kokonaan luopuminen on suuri ja hintava remontti, joten monet päätyvät niin kutsuttuun hybridilämmitykseen.

Hybridilämmityksellä tarkoitetaan lämmitysratkaisua johon kuuluu useampi toisiaan täydentävä lämmitysmuoto. Sähkölämmityksen oheen voidaan hankkia esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai aurinkopaneelit.

Ilmalämpöpumppu muuttaa vuodenajasta riippuen ulkoilman joko lämpimäksi- tai viileäksi ilmaksi. Talviaikaan ilmalämpöpumppu kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin sähköpatterit.

Tällöin oikein mitoitetulla ilmalämpöpumpulla voidaan saavuttaa jopa satojen eurojen vuosittaisen säästöt.

Vaikka aurinkopaneelit ei suoranaisesti ole lämmitysmuoto, ovat ne erinomainen keino pienentää sähkölämmityksestä aiheutuneita kuluja.

Oikein mitoitettu aurinkovoimala voi vähentää ostosähkön tarvetta jopa 30-40 prosenttia.

Öljylämmitys ja omakotitalon energiaremontti

Öljylämmitys oli pitkään suosituin lämmitysmuoto omakotitaloissa, jota suosittiin erinomaisen hyötysuhteensa vuoksi. Monet 1950-70 lukujen omakotitalot rakennettiin suoraan öljykattilalle sopiviksi.

Vaikka öljykattilalla lämmittäessä ei synny prosenttiakaan lämpöhukkaa, on öljylämmitys silti nykyaikaisia lämmitysmuotoja hintavampi.

Suomessa on polkaistu käyntiin toimenpideohjelma öljylämmityksestä luopumiseksi. Ohjelman mukaan olisi öljylämmityksestä on tarkoitus luopua kokonaan viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

Osana toimenpideohjelmaa on ELY-keskuksen myöntämä avustus energiaremontteihin joissa öljylämmitys korvataan ekologisemmalla vaihtoehdolla.

Avustus energiaremonttiin on joko 2500 tai 4000 euroa, riippuen uudesta lämmitysmuodosta. Suurimman avustuksen voi saada kun vaihtaa öljylämmityksen joko maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun.

Mikä on paras lämmitysmuoto vanhan tilalle?

Paras lämmitysjärjestelmä on aina talokohtainen asia, ja sen valintaan tulisi aina tehdä huolella ja ajan kanssa. Energiaremontti on yksi kodin suurimmista remonteista joka vaikuttaa vielä parhaimmillaan kymmenien vuosien ajan.

Valinnassa tulee ottaa huomioon käyttöönotto- ja käyttökustannukset, ympäristövaikutukset, yhteensopivuus olemassa olevien järjestelmien kanssa sekä tontin sijainti.

Yleensä energiatehokkaimmat vaihtoehdot omakotitaloon ovat maalämpö ja vesikiertoinen ilmalämpöpumppu.

Jos energiaremontin tavoite on huomattava parannus omakotitalon energiatehokkuuteen, kannattaa lämmitysjärjestelmän päivityksen lisäksi uusia eristeen ja tiivisteet, sekä tarkastaa ovien ja ikkunoiden lämmöneristävyys.

Maalämpö

Maalämpöä pidetään yhtenä energiatehokkaimmista lämmitysmuodoista korkean hyötysuhteensa ja matalan sähkönkulutuksensa ansiosta. Maalämpö toimii kuten mikä tahansa muukin lämpöpumppu, keräten lämmön maahan imeytyneestä auringon lämpöenergiasta.

Oikein mitoitettuna maalämpö maksaa itsensä takaisin jo alle 10 vuoden aikana, tuottaen toiset kymmenen vuotta puhdasta voittoa.

Maalämmön asentamisen ainoaksi esteeksi voi muodostua maalämpökaivon poraaminen. Pumpun toiminnan mahdollistava kaivoa ei ole mahdollista kaivaa jokaiselle tontille, esimerkiksi jos kyseessä kallioinen tai maastoinen tontti, tai tontti sijaitsee pohjavesialueella.

Maalämmön edut

  • Investointi maksaa itsensä takaisin lyhyessä ajassa
  • Valtava lämmöntuotto pienellä sähkönkulutuksella
  • Helppo ja vaivaton käyttää
  • Pitkä käyttöikä, hyvin huollettuna toimii jopa 30 vuotta
  • Suora positiivinen vaikutus talon arvoon
  • Oikeuttaa ELY-keskuksen myöntämään avustukseen

Ilmavesilämpöpumppu

Vesikiertoinen ilmalämpöpumppu eli IVLP on yksi tämän hetken suosituimmista lämmitysmuodoista. Ilmavesilämpöpumppu on erinomainen vaihtoehto talouksiin joihin maalämmön asennus on mahdotonta.

Laite toimii perinteisen ilmalämpöpumpun tavoin keräten lämpöenergiaa ulkoilmasta. Lämpöenergia siirretään puhaltavan sisäyksikön sijaan suoraan vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmään.

Ilmavesilämpöpumppu riittää oikein mitoitettuna toimimaan omakotitalon ainoana lämmönlähteenä, sekä toimii erinomaisesti hybridilämmityksessä. IVLP:n teho voi loppua kesken kovimmilla pakkasilla, jolloin lämmityksen tukena on hyvä olla esimerkiksi varaava takka tai sähköpatterit.

Ilmavesilämpöpumpun edut

  • Merkittävä parannus omakotitalon energiatehokkuuteen
  • Maalämpöä huomattavasti edullisempi investointi
  • Täysin uusiutuva energialähde
  • Oikeuttaa ELY-keskuksen myöntämään avustukseen

Vinkit energiatehokkuuden parantamiseen energiaremontilla

  • Vaihda vanha lämmitysjärjestelmä ympäristöystävällisempään energiatehokkaampaan vaihtoehtoon
  • Valitse uusi lämmitysjärjestelmä huolellisesti
  • Kilpailuta kannattavuuslaskelmia ja tarjouksia
  • Älä unohda tiivisteiden ja eristeiden merkitystä, uusimalla koko talon lämmöneristyksen voit saavuttaa merkittäviä säästöä ja vähentää hukkalämpöä huomattavasti
  • Tarkasta samalla ovien ja ikkunoiden lämmöneristävyys, vanhat ovet ja ikkunat voivat aiheuttaa merkittävää lämpöhäviötä
  • Muista kotitalousvähennys tai ELY-keskuksen myöntämä avustus

lisää aiheeseen liittyviä postauksia