Aurinkopaneelit ovat nostaneet päätään viimeisen kymmen vuoden aikana huomattavasti. Uusia järjestelmiä nousee omakotitalojen katolle tiuhaa tahtia, jopa tuhansia vuodessa.

Vielä 20 vuotta sitten aurinkopaneelit olivat hyötyynsä nähden kalliita ja epäkäytännöllisiä, ja niitä pidettiin jopa turhana ylellisyystuotteena.

Tänä päivänä tilanne on kuitenkin eri: aurinkopaneelit ovat ottaneet suuria teknisiä harppauksia ja niiden hyötysuhde on moninkertaistunut.

Valtavan teknisen kehityksen ohella aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet huomattavasti, jolloin lähes jokaisella talon omistajalla on mahdollisuus hankkia oma aurinkovoimala.

Monelle talon omistajalle aurinkopaneelit ovat vielä tuntematon aihepiiri. Tässä kirjoituksessa käymme lyhyesti läpi aurinkopaneelien perusteet sekä niiden suurimmat hyödyt kuluttajakäytössä. Lopussa jaamme vielä hyödyllisiä vinkkejä aurinkopaneelien hankintaan.

Aurinkopaneelin toimintaperiaate

Toisin kuin varhaisimmat aurinkopaneelijärjestelmät jotka kytkettiin suoraan akkuun, kytketään tämän päivän paneelit invertterin kautta suoraan talon sähköverkkoon.

Lasisen aurinkopaneelin sisältämä pii reagoi auringon säteilyn kanssa, muodostaen tasavirtaa. Kemiallisen reaktion muodostama sähkö siirretään invertteriin, minkä jälkeen sähkö on valmiina käytettäväksi.

Invertteri on aurinkopaneelijärjestelmän tärkeimpiä osia, mikä ohjaa sähköntuottoa sekä käyttöä samalla muuttaen aurinkopaneelin tuottaman tasavirran 230 voltin vaihtovirraksi.

Ilman invertteriä aurinkopaneelien tuottamaa sähköä ei voida hyödyntää millään tavalla.

Aurinkopaneelien taloudelliset hyödyt

Pienemmät sähkölaskut

Aurinkopaneelijärjestelmän pääasiallinen tavoite on kattaa määrätty osuus vuosittaisesta sähkönkulutuksesta sekä parantaa omakotitalon energiatehokkuutta.

Järjestelmä mitoitetaan useimmiten kattamaan 25-40 prosenttia vuosittaisesta ostosähkön tarpeesta.

Laskelmat suhteutetaan aina koko vuoden tuotantoon ja kulutukseen. Koska kesällä sähköä kuluu huomattavasti vähemmän kuin talvella ja aurinko paistaa kellon ympäri, on hyvinkin todennäköistä että sähkölaskuja ei muodostu lainkaan kesäaikaan.

Ylijäämäsähkö

Kesäaikaan aurinkopaneelien tuotto on lähes poikkeuksetta ylijäämäistä. Käyttämättä jäänyt sähkö ei kuitenkaan valu hukkaan, vaan sen voi halutessaan myydä sähköyhtiölle tai varastoida niin kutsuttuun virtuaaliakkuun.

Sähkön myynnillä voi saavuttaa merkittävää rahallista hyötyä, etenkin sähkön hinnan ollessa nousussa. Sähköyhtiö hyvittää sähköstä verottoman markkinahinnan. Sähköyhtiö korvaa myynnistä aiheutuneet siirtokustannukset.

Toinen vaihtoehto on tehdä sähköyhtiön kanssa sopimus sähkön varastoinnista eli ns. virtuaali- tai verkkoakkusopimus. Tällöin sähköyhtiö ei maksa verkkoon syötetystä sähköstä, vaan hyvittää saman verran ilmaista sähköä silloin kun aurinkopaneelin tuotto ei riitä kattamaan päivittäistä kulutusta.

Hyvitetty sähkö mahdollistaa paneelien hyödyntämisen myös talviaikaan, jolloin tuotanto on pienempää ja kulutus suurempaa.

Hyvitetystä sähköstä syntyvä siirtomaksu hyvitetään sähköyhtiön toimesta.

Takaisinmaksuaika

Aurinkopaneelijärjestelmälle lasketaan aina arvioitu takaisinmaksuaika, eli kuinka kauan kestää että paneelien tuottamat euromääräiset säästöt vastaavat alkuinvestointia.

Oikein mitoitetulla järjestelmällä ja optimaalisilla olosuhteilla takaisinmaksuaika voi jäädä jopa alle kymmeneen vuoteen.

Keskimääräinen aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on noin 10-20 vuotta.

Investoinnin maksettua itsensä takaisin, on aurinkopaneelien tuotto puhdasta voittoa. Hyvänä pidetty aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa luvatun määrän jopa 30 vuoden ajan. Usea valmistaja tarjoaakin järjestelmilleen 20-30 tuottavuustakuun.

Tuottavuustakuun umpeutuessa tuotto ei lopu kuin seinään, vaan hiipuu pikkuhiljaa paneelien ja komponenttien kunnon mukaan.

Siirtomaksut

Siirtomaksut muodostavat leijonanosan sähkölaskusta. Yhtälailla suuri osa aurinkopaneelien säästöistä näkyy siirtomaksuissa.

Aurinkopaneelit ovat ainoa tapa välttää kalliit siirtomaksut, kun sähkö tulee omalta katolta eikä valtion verkosta.

Arvon säilyminen ja etu asuntomarkkinoilla

Aurinkopaneelijärjestelmä on verrattain arvokas sijoitus, jonka arvo säilyy talon arvossa. Talon arvon nousu voi tietyissä tilanteissa olla jopa suurempi kuin paneelien alkuperäinen hinta.

Talon arvonnousun lisäksi aurinkopaneeleilla on myös merkittävä vaikutus talon kysyntään asuntomarkkinoilla. Aurinkopaneelit ovat trendikkäitä, ja aurinkopaneeleilla varustetut omakotitalot menevät kuin kuumille kiville.

Aurinkopaneelien ympäristöhyödyt

Osalle talon omistajista aurinkopaneelien ympäristöhyödyt ovat tärkeämpiä kuin taloudelliset hyödyt.

Auringon säteily on uusiutuva luonnonvara ja energialähde, mitä ei voi ylikuluttaa. Korvaamalla osan sähkönkulutuksesta ekologisella aurinkosähköllä vähennät fossiilisten polttoaineiden kulutusta sekä pienennät hiilijalanjälkeä.

Kun ostoenergian tarve pienenee, paranee talon energiatehokkuus.

Aurinkopaneelien hankkimien ja hyödyn maksimointi

  • Älä tartu ensimmäiseen tarjoukseen; kilpailuta vähintään viiden eri firman tarjoukset.
  • Vältä suoramyyntiyrityksiä jotka tarjoavat ilmaisia kartoituskäyntejä ja haluavat nimen paperiin yhdeltä istumalta.
  • Varmista katon kunto ja kattomateriaalin yhteensopivuus aurinkopaneeleihin.
  • Hanki aurinkopaneelit luotettavalta ja vakavaraiselta toimijalta.
  • Tarkista tontin soveltuvuus aurinkopaneeleille. Suuret puut tai lähialueen korkeat rakennukset voivat vaikuttaa huomattavasti paneelien tuottoon.
  • Huolehdi että valitsemasi yritys tarjoaa pitkän ja kattavan takuun. Materiaalitakuun tulisi olla vähintään 10 vuotta ja tuottavuustakuun vähintään 30.
  • Panosta laatuun. Vaikka laadukkaampien paneelien alkuinvestointi on suurempi, ovat ne pitkällä aikavälillä taloudellisesti kannattavampi investointi.
  • Ole yhteydessä sähköyhtiöön ylijäämäsähkön myynnistä tai varastoinnista.

lisää aiheeseen liittyviä postauksia