Ulkoporeallas terassille – näin asennat altaan itse

Ulkoporeallas terassille

Porealtaiden ja paljujen suosio on valtavassa kasvussa, ja yhä useamman talonomistajan haaveena on ulkoporeallas terassille.

Vaikka ulkoporealtaan voi asentaa suoraan terassin päälle, on suoraan terassiin integroitu allas huomattavasti tyylikkäämpi, käytännöllisempi sekä elegantimpi.

Ulkoporealtaan asennus jo olemassa olevaan terassiin on haastavaa, joten usein on kannattavin vaihtoehto laajentaa terassia ja tehdä porealtaalle kokonaan oma tila. Näin ollen et joudu purkamaan vanhaa terassia etkä vahingossakaan aiheuta ylimääräisiä vaurioita.

Suorittamalla asennuksen oikein varmistat kestävän alustan uudelle terassin vetonaulallesi, ja nautit laadukkaista poreista vielä vuosienkin päästä. Tämän artikkelin vinkeillä hoidat homman helposti itse ja säästät pitkän pennin kun et joudu palkkaamaan urakoitsijaa.

Aivan kaikkea et kuitenkaan voi tehdä itse. Porealtaan sähkötyöt vaativat aina koulutetun sähkömiehen jollei virtajohdon kytkentää ole valmiiksi tehty tehtaalla. Tämä on tärkeä varmistaa poreallasta tilattaessa.

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Jos ulkoporeallas vaatii terassin laajennuksen, on järkevintä tehdä se vasta altaan asennuksen jälkeen. Näin ollen terassi on helppo rakentaa suoraan altaan ympärille.

Myös itse altaan asentaminen on näin helpompaa, sillä allasta ei jouduta nostamaan terassin ylle ja tähtäämään millintarkkaan aukkoon.

Suorita työvaiheet tässä järjestyksessä:

  • Alusta
  • Altaan asettaminen alustan päälle
  • Mahdolliset sähkötyöt
  • Terassin rakennus altaan ympärille

Ulkoporealtaan perustukset

Laadukkaasti ja oikeaoppisesti tehty alusta on asennuksen yksi tärkeimmistä vaiheista. Hyvä alusta on jämäkkä, oikean kokoinen ja hyvin eristetty, jotta ulkoporeallas pysyy lämpimänä talvellakin.

Huonosti tehdyt altaan perustukset voivat johtaa altaa vajoamiseen ja kallistuksiin, ja sitä myötä työlääseen ja kalliiseen korjausprosessiin. Hyvä perustukset kestävät aikaa ja kovaakin käyttöä.

Yleisimmin porealtaan alusta pohjustetaan 20-30 senttimetrin sorakerroksella, joka tasoitetaan vastaamaan ulkoporealtaan pohjaa. 

Sorakerroksen päälle on hyvinkin suositeltavaa asentaa eristelevyt. Eristelevy tekee perustuksista entistä tasaisemman sekä eristää maasta nousevalta kylmyydeltä.

Mitä huomioida alustan rakentamisessa?

  • Huolehdi että pohjakerros on tasainen ja eristävä
  • Jätä riittävästi tilaa reunoille mahdollisia huoltotoimenpiteitä varten. Useimmissa malleissa on niin kutsuttu huoltosivu johon pitäisi olla esteetön pääsy.
  • Hanki laadukas eristelevy. Eristelevyn tulisi olla vähintään 5-10 senttimetriä paksu.
  • Huomioi myös altaan ja terassin korkeus.
  • Huolehdi että alusta kestää riittävästi painoa. Ota huomioon myös altaan paino täytettynä.

Altaan asennus paikalleen

Allas toimitetaan useimmiten kuorma-autolla mahdollisimman lähelle lopullista paikkaansa. Allas on painava, ja vaatii useamman kantajan. Jos kantoapua ei ole saatavilla, voidaan altaan asennuksessa käyttää myös nosturia jolla homma hoituu vaivattomasti.

Asentamisessa tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta henkilövahinkojen ja altaan vaurioitumisen välttämiseksi. Kantoliinat helpottavat painavan altaan kantamista huomattavasti.

Mitä huomioida altaan asennuksessa?

  • Järjestä kuljetus mahdollisimman lähelle altaan lopullista paikkaa.
  • Pyydä apuun kantajia, altaan kantaminen paikalleen vaatii vähintään neljä ihmistä.
  • Asenna allas perustuksien päälle tarkasti.
  • Varaa tarvittaessa nosturi suorittamaan asennus.

Porealtaan sähkötyöt ja vesi

Ulkoporealtaan sähkötyöt vaatii aina sähkömiehen. Sähkötöiden tekeminen ilman alan koulutusta voi johtaa vialliseen liitäntään joka on suuri turvallisuusriski.

Ammattitaitoinen sähkömies varmistaa turvallisen ja kestävän liitännän sekä huolehtii asianmukaisesta maadoituksesta ja vikavirtasuojauksesta.

Yleisimmät mallit toimivat 16 ampeerin verkkovirralla tai kolminkertaisella voimavirralla.

Toisin kuin luullaan, ulkoporealtaassa ei ole kiinteää vesiliitäntää. Allas täytetään puutarhaletkulla paljun tavoin. Toisin kuin paljussa, vesi säilytetään ulkoporealtaassa useiden kuukausien ajan.

Ulkoporealtaassa on suodattimet, jotka pitävät veden puhtaana vuorokauden ympäri. Suodattimet ja asianmukaiset hoitoaineet voivat pitää veden käyttökelpoisena jopa puolen vuoden ajan.

Porealtaan käyttöönotto ja ensimmäinen täyttö

Ennen käyttöönottoa altaasta poistetaan kaikki suojamuovit ja paketoinnit, se varmistetaan että kaikki on kunnossa.

Useimpien porealtaiden kyljessä on suodattimen aukko, johon puutarhaletku asetetaan. Näin ollen allas täytetään omien putkiensa kautta eikä ylhäältä kuten kylpytynnyri.

Ennen altaan täyttöä allas tulee puhdistaa huolellisesti.

Kun allas on täynnä, voidaan sähköt laittaa päälle. Sähköjen käynnistyessä allas aloittaa käyttöönotto-ohjelman, joka aloittaa veden suodatuksen sekä lämmityksen.

Altaan käynnistäessä suodatusta ja lämmitystä on hyvä tarkastaa suuttimien ja valojen toimivuus. Myös mahdolliset lisävarusteet kuten äänentoisto voidaan voidaan tässä vaiheessa kokeilla.

Kun kaikki toimii moitteettomasti ja vesi on alkanut lämmetä, voidaan lämpötilan noustessa riittäväksi aloittaa altaan käyttö.

Mihin kiinnittää huomiota altaan käyttöönotossa?

  • Varmista että allas on puhdas ennen täyttöä
  • Täytä allas suodattimen aukon läpi jottei altaan putkiin jää ilmaa
  • Kun allas on täysi, kokeile sähkölaitteiden toimivuus ja käynnistä käyttöönotto-ohjelma

lisää aiheeseen liittyviä postauksia