Miksi valita hirsitalo? Hirren edut rakennusmateriaalina

Hirsitalo on kannattava sijoitus joka säilyy isältä pojalle.

Hirsitalojen suosio on jatkuvassa nousussa. Tällä hetkellä noin joka kolmas uusista omakotitaloista on hirsitaloja.

Hirsitalojen suosio ei rajoitu pelkästään haja-asutusalueille, sillä hirsitaloja nousee entistä enemmän myös taajamaan. Modernit hirsimateriaalit mahdollistavat myös asemakaavaan sopivien modernien kaupunkirakennusten toteutuksen.

Miksi hirsitalojen suosio kasvaa jatkuvasti? Onko hirsitalo kannattava sijoitus? Tässä artikkelissa käymme läpi hirsitalojen suurimmat edut, ja miksi hirsitalo on kannattava sijoitus vuosiksi eteenpäin.

Hengittävä hirsi huolehtii hyvästä sisäilmasta ja pitää homeen loitolla

Hirsi on hygroskooppinen materiaali eli hirsi pyrkii jatkuvasti tasaamaan kosteutensa ympäröivän ilman kanssa. Tätä kutsutaan hirren hengittävyydeksi.

Kesäisin ylimääräinen kosteus sitoutuu hirsiseinään, ja vapautuu takaisin sisäilmaan ilman kuivuessa talviaikaan, jolloin ilmankosteus säilyy sopivana ympäri vuoden.

Kosteuden lisäksi hirsiseinä sitoo itseensä myös lämpöä, jolloin hirsitalossa on kesäisin mukavan viileä ja talvisin miellyttävän lämmin. Tämä näkyy myös selvänä säästönä lämmitys- ja viilennyskustannuksissa.

Hirren hengityksen ansioista ilmankosteus on aina optimaalinen, jolloin home- ja kosteusvaurioiden syntyminen on harvinaista. Uusien hirsitalojen homeongelmat ovat harvinaisia, ja johtuvat useimmiten rakennusvaiheessa syntyneen virheen seurauksena.

Suurin kosteusvaurioihin johtava syy on hirsimateriaalien kostuminen rakennusvaiheessa, jonka vuoksi hirsitaloa rakentaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota materiaalien varastointiin. Märistä hirsistä rakennettu hirsitalo voi olla asumiskelvoton jo ensimmäisen käyttövuoden jälkeen.

Hirsitalo on ekologinen vaihtoehto

Hirsitalo on yleisimmistä talotyypeistä ylivoimaisesti ympäristöystävällisin. Ekologisuus ei rajoitu pelkästään hirsitalossa asumiseen, vaan lähes negatiivinen hiilijalanjälki jatkuu materiaalien valmistuksesta aina hirsitalon lopulliseen kierrättämiseen saakka.

Hirret valmistetaan kotimaisesta männystä, kuusesta tai harvoissa tapauksissa haavasta. Hirsitalojen valmistat  painottavat valmistusprosessissa ekologisuutta ja vastuullisuutta. Hirren valmistus on täysin energiaomavaraista, sillä prosessin aikana syntyy enemmän energiajaetta kun sitä kuluu.

Hirsitalon valmistus pyritään toteuttamaan mahdollisimman perinteisiä metodeja ja raaka-aineita käyttäen. Kaikki hirsitalon eristeet ovat aina puupohjaisia, jotka useimmiten valmistetaan hirren valmistuksessa syntyneestä hakkeesta.

Hirsitalossa asumisen hiilijalanjälki on matala, sillä hyvin suunniteltu hirsitalo on erittäin energiatehokas. Hengittävä hirsi yhdistettynä energiatehokkaaseen lämmitysjärjestelmään takaa korkean energialuokituksen ja matalan energiankulutuksen.

Hirsirakennukset ovat elinkaarensa päätteessä täysin kierrätettäviä. Vanhan hirret voidaan käyttää korjausrakentamisessa tai jatkojalostaa joko biopolttoaineeksi tai niistä voidaan valmistaa kokonaan uusia puutuotteita.

Hirsitalo toimii myös eräänlaisena hiilinieluna: hirsitalo sitoo elinkaarensa aikana itseensä enemmän hiilidioksidia kuin sen valmistus tai käyttö kuluttaa.

Tänä päivänä ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä arvoja myös asumisessa, joten vihreitä arvoja arvostavalle hirsitalo on erinomainen vaihtoehto.

Hirsitalo on pitkäikäinen

Ensimmäiset nykyisen kaltaiset hirsitalot rakennettiin satoja vuosia sitten, ja niistä suuri osa on edelleen pystyssä. Hirsi on vankka  ja pitkäikäinen rakennusmateriaali, joka hyvin hoidettuna kestää helposti satoja vuosia kovaakin käyttöä.

Modernien teollisten lamellihirsien odotetaan olevan entistä pitkäikäisempiä kuin perinteinen massiivihirsi. Uudet kestävät rakennusmateriaalit yhdistettynä moderneihin rakennustekniikoihin ovat lupaus sukupolvien yli säilyvästä rakennuksesta.

Hirsitalon elinkaarta on helppo pidentää pienilläkin toimenpiteillä. Säännöllinen hirsien puhdistus edistää hirren hengittävyyttä

Hirsi mahdollistaa rajattomat suunnittelumahdollisuudet

Hirsimateriaalien kehittyminen entistä kestävämmiksi ja helpommin työstettävimmiksi mahdollistaa käytännössä täysin vapaat kädet suunnittelussa.

Hirsitalon ei tarvitse olla perinteinen “mummonmökki”, vaan modernitkin kaupunkiasunnot ovat täysin toteutettavissa nykyaikaisilla rakennusmetodeilla.

Aikasemmin käytettyjen massiivihirsien suurin ongelma oli hirren painuminen, joka tuli aina ottaa huomioon suunnittelussa. Modernit teolliset lamellihirret ovat käytännössä painumattomia, jolloin painumavaraa ei tarvitse huomioida suunnittelussa.

Suuri osa valmistajista tarjoa valmiita malleja perinteisistä hirsihuviloista aina moderneihin kaupunkiasuntoihin, sekä tarjoaa suunnittelussa runsaasti liikkumavaraa asiakkaan suuntaan.

Hirsitalo säilyttää arvonsa

Vaikka hirsitalo on suuri investointi, säilyttää se arvonsa erinomaisesti. Hirsitalojen kysyntä on jatkuvassa nousussa, joten hyvällä paikalla sijaitseva hirsitalo voi olla hyvinkin voitokas investointi.

Vanhankin hirsitalon voi olettaa menevän kaupaksi suuren kysynnän ja suosion vuoksi. Myös vanhojen hirsitalojen suosio on valtavassa nousussa. Vanha hirsitalo on erinomainen pohja tulevalle unelmakodille ja siksi useat vähänkin remonttihenkisemmät päätyvät asuntokaupoilla vanhaan hirsitaloon.

Miksi hirsitalo on erinomainen vaihtoehto?

  • Hirsitalojen sisäilma on huippu luokkaa hygroskooppisten ominaisuuksien vuoksi.
  • Hirsitaloissa esiintyy harvoin kosteus- ja homeongelmia.
  • Hengittävyyden ansiosta hirsitalossa on kesäisin viileä ja talvella lämmin.
  • Hirsitalot ovat erittäin energiatehokkaita
  • Hirsi on suomalaista kansanperinnettä parhaimmillaan.
  • Hirsitalo on talotyypeistä ekologisin vaihtoehto.
  • Hirsi sitoo itseensä hiilidioksidia.
  • Hirsitalo on rahallisesti kannattava sijoitus

lisää aiheeseen liittyviä postauksia