Peltikatto on yksi käytetyimmistä kattomateriaaleista, joka hyvin hoidettuna säilyy isältä pojalle sukupolvien yli. Peltikaton huolto on tärkeää peltikaton kestävyyden kannalta.
Jo pienilläkin toimenpiteillä pidennät peltikaton käyttöikää huomattavasti.
Puutteellinen tai kokonaan unohdettu peltikaton huolto voi johtaa uuteen kattoremonttiin hyvin lyhyenkin ajan sisällä, joten huolehtimalla peltikatosta säännöllisesti säästät selvää rahaa.
Keräsimme tähän artikkeliin parhaat keinot peltikaton säännölliseen huoltamiseen sekä käyttöiän pidentämiseen. Hyödyntämällä näitä vinkkejä voit jopa moninkertaistaa peltikaton elinkaaren ja lykätä tulevaaa kattoremonttia kymmenillä vuosille eteenpäin.
Peltikaton kuntotarkastus
Suurempi peltikaton kuntotarkastus tulisi tehdä muutaman vuoden välein. Kuntotarkastuksessa tulee kiinnittää huomiota vesikaton lisäksi myös sisempiin kattorakenteisiin ja niissä piileviin mahdollisiin vaurioihin.
Mihin kiinnittää huomiota peltikaton kuntotarkastuksessa:
- Kattopeltien kunto: lommot, naarmut ja ruoste.
- Maalipinta
- Sisemmät kattorakenteet
- Räystäiden kunto
- Sadevesijärjestelmien kunto
- Läpiviennit ja liitoskohdat
Kattavan kuntotarkastuksen lisäksi katon kuntoa olisi hyvä tarkkailla silmämääräisesti ympäri vuoden, etenkin syys- ja keväthuoltojen yhteydessä. Talvi on peltikatolle raskainta aikaa, joten sen kuntoa tulee tarkkailla ennen ja jälkeen talvea.
Peltikaton huoltopesu
Säännöllinen huoltopesu on yksi tärkeimmistä peltikaton huoltotoimenpiteistä. Sen lisäksi, että huoltopesu ehkäisee kattopeltien ja maalipinnan vaurioita, näyttää katto pesun jälkeen aivan kuin uudelta.
Jos katolla on paljon pinttynyttä likaa, on huoltopesu ajankohtainen.
Huoltopesu voidaan suorittaa joko painepesurilla tai harjalla ja katon puhdistukseen tarkoitetuilla pesuaineilla. Painepesuria käytettäessä tulee pienintä asetusta, jotta korkea paine ei pääse vaurioittamaan katon pintaa.
Pesun jälkeen katto on tärkeä huuhdella kunnolla ylhäältä alaspäin, jottei katolle jää voimakkaita kemikaaleja ja pesuaineita.
Vältä nämä virheet peltikaton huoltopesussa:
- Liian pitkä pesuväli, jolloin lika pääsee kertymään ja pinttymään.
- Painepesurin käyttö liian kovalla paineella. Kova paine voi vaurioittaa maalipinnan lisäksi myös itse kattopeltejä.
- Liian voimakkaiden kemikaalien käyttö. Vääränlaiset pesuaineet syövyttävät maalipintaa ja pahimmassa tapauksessa myös kattopeltejä.
- Teräsvillan käyttö puhdistuksessa kuluttaa maalipintaa.
- Puutteellinen huuhtelu jolloin vahavat kemikaalit jäävät katolle.
- Huolehdi työturvallisuudesta ja asinmukaisista kattoturvatuotteista.
Peltikaton huoltomaalaus
Kuten muutkin maalipinnat, ei peltikatonkaan maalipinta ole ikuinen. Uusimmalla maalipinnan parannat peltikatot kestävyyttä sekä vaikutat positiivisesti koko talon ulkoasuun ja estetiikkaan.
Huoltomaalaus tulisi tehdä noin 15-25 vuoden välein riippuen tietenkin maalipinnan kulumasta. Kulumiseen vaikuttaa muun muassa katon sijainti, käytetty maali sekä maalipinnan sävy. Tummat sävyt ovat luonnollisesti alttiimpia kulumiselle kuin vaaleat.
Huoltomaalaus on suoritettava viimeistään kun vanha maalipinta hilseilee tai paljas kattopelti kuultaa läpi. Toki mitä aikaisemmin huoltomaalauksen suorittaa, sitä paremmin välttää suuremmat vauriot ja niiden leviämisen. Huoltomaalaukset Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella.
Huoltomaalaus alkaa aina huolellisella katon puhdistuksella. Samalla on hyvä etsiä mahdolliset ruostekohdat ja käsitellä ne ruosteenpoistoaineella.
Puhtaan katon päälle maalataan aluksi suojaava pohjamaali, jottei paljas kattopelti kuulla läpi maalipinnasta. Koko kattopinta-alaa ei tarvitse pohjamaalata, riittää kunhan paljaat kattopellit ovat peitettynä.
Peltikaton syys- ja keväthuolto
Koska talvi on peltikatolle raskain vuodenaika, tulisi keväisin ja syksyisin tehdä pienimuotoinen huolto sekä silmämääräinen kuntotarkastus.
Syksyllä katolta puhdistetaan ylimääräiset roskat, sekä varmistetaan että katto on hyvässä kunnossa pitkää talvea varten. Liitoskohdat ja läpiviennit ovat alttiimpia vuodoille ja vaurioille, joten niiden kuntoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
Keväthuollossa tärkein seikka on tarkistaa onko lumen painosta tai sulamisvesistä aiheutunut vaurioita. Jos peltikatto on elinkaarensa päässä ja huonokuntoinen, ovat valtavat lumimassat voineet aiheuttaa painaumia.
Sulamisvedet voivat aiheuttaa vaurioituneelle katolle kosteusvauroita, jotka pahimmassa tapauksessa leviävät syvemmälle kattorakenteisiin ja yläpohjaan. Suurempi vuoto ja kosteusvaurio voi johtaa kokonaisvaltaiseen kattoremonttiin.
Tarkasta kattorakenteiden kunto
Katto on muutakin kuin pelkkä näkyvä vesikatto, joten sisempien kattorakenteiden kuntoa on myös hyvä seurata.
Kokonaisvaltainen kuntotarkastus ei ole tarpeen läheskään vuosittain, silloin tällöin suoritettu silmämääräinenkin tarkastus on usein riittävä.
Helpoin tapa ennaltaehkäistä kattorakenteiden vaurioita on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Tällöin kattorakenteisiin joutunut kosteus ei pääse kertymään vaan haihtuu vaihtuvan ilman mukana.
Kuinka pidennät peltikattosi käyttöikää helposti:
- Vuosittaiset kuntotarkastukset
- Tarkasta katon kunto ennen talvea
- Tee huolellinen kuntotarkastus talven jälkeen: sulamisvedet voivat aiheuttaa suurta vahinkoa.
- Huolehdi myös rännien kunnosta, tukkeutuneet rännit voivat aiheuttaa mittavia kosteusvaurioita.
- Kiinnitä kuntotarkastuksessa erityisesti huomiota läpivienteihin sekä saumakohtiin.
- Tee peltikaton huoltopesu muutaman vuoden välein.
- Maalaa peltikatto 15-25 vuoden välein