Mikä on energiatehokkain lämmitysmuoto? Tässä artikkelissa esittelemme kolme tämän hetken suosituinta vaihtoehtoa omakotitalon energiaremonttiin.

Energiaremontti on suuri projekti, joka vaatii onnistuakseen tarkan suunnittelun ja eri vaihtoehtojen vertailun. Huomioimalla energiatehokkuuden suunnittelun alusta alkaen, voit varmistaa, että uusi tai remontoitu kotisi on ystävällinen sekä lompakollesi että ympäristölle. Valitse siis lämmitysjärjestelmäsi harkiten ja ota huomioon pitkän aikavälin säästöt sekä ympäristövaikutukset.

Energiatehokkuuden merkitys lämmityksessä

Energiatehokkuus on termi, jota usein kuulee puhuttaessa talon lämmittämisestä. Mutta mitä energiatehokkuus itse asiassa tarkoittaa? 

Energiatehokkuudella tarkoitetaan hyvin yksinkertaisesti sitä, kuinka hyvin lämmitysjärjestelmä hyldyntää käyttämäänsä energiaa. Mitä suurempi energiatehokkuus, sitä enemmän lämpöenergiaa laite tuottaa käyttämäänsä sähköön nähden.

Tavoitteena on siis saada mahdollisimman suuri hyöty jokaisesta käytetystä kilowattitunnista.

Korkean hyötysuhteen omaava energiatehokas lämmitysjärjestelmä käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja samalla tuottaa mahdollisimman paljon lämpöä. Se tarkoittaa siis käytännössä pienempää energiankulutusta, pienempiä sähkölaskuja ja pienempiä ympäristövaikutuksia. 

Ilmavesilämpöpumppu – ekologinen ja tehokas vaihtoehto

Ilmavesilämpöpumppu on yksi suositummista vaihtoehdoista – eikä suotta. Tämä ympäristöystävällinen ja taloudellinen lämmitysmuoto käyttää energianlähteenä ulkoilmaan sitoutunutta lämpöenergiaa tarjoten energiatehokasta ja kustannustehokasta lämmitystä. 

Ilmavesilämpöpumput hyödyntävät ilman lämpöenergiaa ja muuntavat sen talon lämmitykseen kelpaavaksi energiaksi. Ne toimivat siis vuoden ympäri, lämmittäen taloa kylmillä säillä ja viilentäen sitä helteillä. Ilmavesilämpöpumpun ominaisuuksiin kuuluu erittäin korkea energiatehokkuus, jopa 300 – 500%. Tämä tarkoittaa, että pumpusta saatava energia on moninkertainen verrattuna sen vaatimaan sähköenergiaan. 

Olennaista on myös se, että ilmavesilämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Koska se käyttää lämmitykseen ulkoilmaa, ilmavesilämpöpumppu vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta ja pienentää siten hiilijalanjälkeä.

Ilmavesilämpöpumpun asennus on yksinkertaista, eikä sen ylläpito ei vaadi suuria investointeja. Nämä seikat yhdessä energiatehokkuuden kanssa tekevät siitä kustannustehokkaan vaihtoehdon. 

Maalämpö – kestävä vaihtoehto

Maalämpö ei vain pienennä hiilijalanjälkeäsi, vaan on myös hyvin energiatehokas. Tämä johtuu siitä, että se hyödyntää täysin uusiutuvaa energiaa – maaperän alla olevaa lämpöä. Tämä lämpö muutetaan sitten kotisi lämmitysenergiaksi.

Kuitenkin, samalla kun maalämmön hyötyjä ei voi kieltää, on myös otettava huomioon sen suuret investointikustannukset. Maalämpöpumpun asennus on mittava projekti, joka vaatii sekä aikaa että rahaa. Maalämpö on kuitenkin äärimmäisen pitkäikäinen, joten se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin vuosien mittaan. 

Ei pidä myöskään unohtaa, että maalämpö on yksi luotettavimmista lämmitysmuodoista. Koska maaperän lämpötila on melko vakaa, ei maalämmön toiminta ole riippuvainen ulkoisista olosuhteista. Joten ei huolta jäätävistä talviöistä tai yllättävistä koleista kevätilloista – maalämpö pitää huolen, että kotisi on aina lämmin ja kutsuva.

Maalämpö on erinomainen vaihtoehto, jos haluat pitkäaikaisen, luotettavasti toimivan, ja ympäristöystävällisen lämmitysratkaisun. Se vaatii suuremman alkupanostuksen, mutta pitkällä aikavälillä se on sekä kustannustehokas että kestävä investointi.

Ilmalämpöpumppu – kustannustehokas ratkaisu 

Ilmalämpöpumppu on moderni lämmitysratkaisu, joka siirtää ilmasta lämpöä rakennuksen sisälle. Ilmalämpöpumput tarjoavat erinomaisen hinta-laatusuhteen niiden hyötysuhteen ollessa erinomainen. Lisäksi ne ovat helppoja ja nopeita asentaa.

  • Ilmalämpöpumpun energiahyötysuhde on erittäin korkea. Tämä tarkoittaa, että suuri osa laitteen käyttämästä sähköenergiasta muutetaan lämmöksi.
  • Ilmalämpöpumppu on helppo asentaa. Useimmat mallit voidaan asentaa ilman suuria rakennustöitä, mikä tekee asennusprosessista nopean ja vaivattoman.
  • Ilmalämpöpumppu on hiljainen. Useimmat asuinrakennuksiin soveltuvat mallit tuottavat vain vähän melua, mikä tekee niistä ihanteellisen ratkaisun esimerkiksi kerrostaloasuntoihin.

Yhteenveto – Mikä lämmitysjärjestelmä sopii parhaiten kotiisi?

Kuten olemme käyneet läpi, jokaisella näistä lämmitysratkaisuista on ainutlaatuiset etunsa. Ilmavesilämpöpumppu on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta. Se hyödyntää ulkoilman lämpöä ja on siksi loistava ratkaisu olemassa oleville rakennuksille joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. 

Toisaalta, jos luotettavuus ja pitkän tähtäimen säästöt ovat tärkeimpiä päämääriäsi, maalämpö on oiva valinta. Maalämpö on vakaa ja luotettava lämmönlähde, vaikkakin alkuinvestointi on suhteellisen korkea. 

Ilmalämpöpumppu voi olla paras vaihtoehto, jos etsit kustannustehokasta ratkaisua ja et halua tehdä merkittäviä infrastruktuurimuutoksia kotiisi. Ilmalämpöpumpun asentaminen on yksinkertainen prosessi, ja se tuo mukanaan suhteellisen nopeita energia- ja kustannussäästöjä. 

lisää aiheeseen liittyviä postauksia