Hirsinen piharakennus on kestävä ja ekologinen valinta

hirsinen pihasauna

Hirsinen piharakennus oiva valinta, kun haluat lisätä kotisi ulkoista viehätysvoimaa, luoda uusia tiloja sekä parantaa asumisen mukavuutta. Hirsirakennus voi olla esimerkiksi pihasauna, varasto, puuliiteri tai vaikka harrastetila. Voit rakentaa piharakennuksen itse, tai kääntyä luotettavan hirsitalovalmistajan puoleen.

Kun puhutaan kestävistä ja ekologisista piharakennuksista, on hirsi ehdoton ykkönen. Hirsiset piharakennukset on äärimmäisen pitkäikäisiä, sekä täysin hiilineutraaleja.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi, miksi hirsirakennus on paras vaihtoehto piharakennukseksi. Jaamme samalla muutamia vinkkejä hirsirakennuksen hankkimiseen ja oikeaoppiseen rakentamiseen.

Hirsirakennukset ovat kestäviä

Hirsi on yksi pisimpään käytetyistä rakennusmateriaaleista, joka on vuosien saatossa osoittanut äärimmäistä kestävyyttä. Oikein rakennettu hirsirakennus voi pysyä pystyssä jopa satojen vuosien ajan, kestäen kovaakin käyttöä sukupolvelta toiselle.

Hirsirakennusten huolto ja ylläpito on suhteellisen helppoa, mikä pidentää niiden käyttöikää entisestään. Pienelläkin vuosittaisilla ylläpitotomilla pidät hirsirakennuksesi hyvässä kunnossa.

Hirsiset piharakennukset ovat erittäin pitkäikäisiä: hyvin hoidettu hirsinen piharakennus on lähes ikuinen.

Ekologisuus

Hirsi on uusiutuva ja hiiltä sitova rakennusmateriaali, mikä tekee siitä täydellisen valinnan ympäristötietoiselle rakentajalle. Hirsi on myös erittäin eristävä materiaali, mikä vähentää tarvetta lämmitykselle.

Hirsirakennus on täysin ekologinen aina hirsien valmistuksesta käytöstä poistettavan rakennuksen kierrätykseen. Hirsien valmistus on täysin energiaylijäämäistä, sillä se synnyttää enemmän energiajaetta kuin sen valmistus kuluttaa.

Hirsi toimii myös koko elinkaarensa ajan hiilinieluna. Kun puu kaadetaan ja siitä valmistetaan hirsiä, ei puun sitoma hiili vapaudu ilmakehään, vaan hirsi jatkaa hiilen sitomista aina elinkaarensa loppuun saakka.

Kun hirsirakennuksen elinkaari on täysi, ovat hirret täysin kierrätettävissä. Hirsiä voidaan joko uusiokäyttää tai jalostaa biopolttoaineeksi.

Monipuolisuus ja joustavuus

Hirsiset piharakennukset taipuvat lähes jokaiseen käyttötarkoitukseen. Hirsinen piharakennus voi olla esimerkiksi pihasauna, varastotila, harrastetila, puuliiteri tai kotitoimisto. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat niin kauan kuin tila ja resurssit riittävät.

Pienemmän hirsirakennukset, kuten varastot ja vajat ovat käytännöllisiä yksinkertaisia. Sen lisäksi että pieni hirsivarasto on oiva säilytyspaikka työkaluille, puutarhavälineille, polttopuille tai vaikka polkupyörille, ovat ne esteettisesti miellyttäviä. Tyylikäs hirsivarasto tuo pihapiiriin ripauksen tyylikästä suomalaisen hirsirakentamisen perinnettä.

Varastojen lisäksi hirsisaunat ovat suosittuja hirsirakennuksia. Kunnon hirsisauna tarjoaa pehmeän ja miellyttävän saunomiskokemuksen, mikä mahdollistaaa täydellisen irtioton arjesta. Sauna voi olla joko yksinkertainen ja toiminnallinen tai sisältää lisätiloja kuten pukuhuoneen tai vierashuoneen.

Suuremmat piharakennukset kuten vierasmökit ja harrastetilat tarjoavat enemmän tilaa ja joustavuutta, ja niitä voidaan hyödyntään useampiin eri tarkoituksiin. Esimerkiksi vierasmökki toimii erinomaisena majoituksena ystäville ja tuttaville, ja harrastetila vaikka bändin treenikämppänä, kuntosalina tai puutyövajana.

Hirsisen piharakennuksen rakentaminen

Vaikka hirsisen piharakennuksen rakentaminen ei ole rakennusprojektien vaikeimmasta päästä, vaatii se huolellisen suunnittelun. Hyvin suunniteltu hirsirakennus on käytännöllinen ja kestävä sekä vastaa käyttötarpeita.

Rakennusprosessi alkaa perustuksen rakentamisella. Perustusten tulee olla riittävän jämäkät, ja niiden on vastattava rakennuksen painoa ja käyttötarkoitusta. Betoniperustukset ovat usein paras vaihtoehto.

Seuraava askel on hirsikehikon kasaaminen. Hirret pinotaan lomittain kehikoksi, josta muodostuu hirsiseinät. Suuremman rakennuksen kohdalla on suositeltavaa pyytää kaveria apuun, sillä hirsikehikon pystyttäminen on yksin hankalaa. Talkoovoimin hirsikehikko nousee kuin itsestään.

Kehikon pystytyksen jälkeen on aika asentaa katto, ovet ja ikkunat. Valitse parhaat ikkunat, ovet ja kattotyyppi rakennuksen käyttötarkoituksen mukaan. Kun kaikki on asennettu paikalleen, voit halutessasi viimeistellä hirsirakennuksesi joko pinnoiteaineella tai sopivalla maalilla.

Pinnoituksella voit vaikuttaa merkittävästi hirsirakennuksen ulkoasuun. Samalla annat hirsille kestävän suojan sadetta, kylmyyttä ja kulumista vastaan.

Voit myös tilata hirsisen piharakennuksen valmiina avaimet käteen -pakettina. Avaimet käteen -hirsirakennus on vaivattomampi, mutta aavistuksen kalliimpi vaihtoehto. Jos epäilet, riittääkö taidot tai aika piharakennuksen kokoamiseen, käänny suosiolla luotettavan hirsirakentajan pariin.

Vaikka hirsirakennuksen voi olla aikaa vievää ja haastavaa, on se samalla palkitsevaa. Kun hoidat rakennusprojetkin huolella varmistat kestävän ja tyylikkään lopputuloksen, mikä palvelee vuosikymmenten ajan tuoden iloa ja parantaen asumismukavuutta.

lisää aiheeseen liittyviä postauksia