Viemäriremontti on kodin suurimpia yksittäisiä remontteja, mikä voidaan toteuttaa joko sukittamalla tai uusimalla viemäriputket kokonaan.

Molemmissa vaihtoehdoissa ovat omat hyvät puolensa, ja lopullinen valinta riippuu aina viemäristä ja sen kunnosta.

Oli edessä sitten sukitus tai putkitus, ei viemäriremontin kanssa kannata viivytellä. Pieneenkin orastavaan vaurioon tulisi reagoida välittömästi, etteivät vauriot pääsisi leviämään ja aiheuttamaan suurempaa remonttia ja laskua.

Suurin valinta viemäriremontissa on remontin toteutustapa, joten tässä artikkelissa käyn läpi molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia, sekä milloin viemäriremonttia olisi hyvä harkita.

Milloin viemäriremontti on ajankohtainen?

Hyvässä kunnossa pidetty viemäri voi säilyä käyttökelpoisena yli 30 vuotta. Pitkä käyttöikä vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Helpoin tapa säilyttää viemäri hyvässä kunnossa on huolehtia sen puhtaudesta sekä välttää ylimääräisten aineiden tai esineiden joutumista putkistoon.

Jos vanha betoniviemäri on reilusti yli 30 vuotta vanha, on vähintäänkin kattava kuntotarkastus ajankohtainen.

Jos kuntotarkastuksessa ilmenee orastavia vaurioita, halkeamia tai suuria tukkeumia, on viemärin saneeraus lähes poikkeuksetta ajankohtainen.

Kuinka tunnistaa vaurioituneen viemärin ilman viemärin kuvausta?

 • Viemäri haisee pahalta
 • Viemäri ei vedä enää normaalisti ja vesi nousee pintaan
 • Selkeästi havaittava vuoto ja irtovesi
 • Mahdolliset viemärin aiheuttamat sisäilmaongelmat
 • Viemäri on tukossa

Viemärin kuvaus

Ainoa tapa havaita viemärin sisäiset vauriot on kuvata viemäri kamerakaapelilla. Optinen kaapeli lasketaan viemärin pohjaan asti, jonka jälkeen kaapelia aletaan vetämään läpi putkiston.

Valolla varustetun kamerakaapelin tuottamaa kuvaa voidaan seurata reaaliajassa.

Usea viemäriremontteja tekevä yritys tarjoaa viemärikuvauksia maksuttomana palveluna. Jos viemärissä havaitaan vaurioita, voidaan saneeraukseen ryhtyä hyvinkin nopealla aikavälillä.

Miksi vanha remontti kannattaa korjata?

Vanhassa viemärissä piilee aina suuri vaurion riski. Etenkin vanhat betoniviemärit kuluvat ajan saatossa, ja niihin kertyy helposti likaa ja roskia jotka voivat aiheuttaa ajan mittaan tukoksia.

Tekemällä viemärisaneerauksen hyvissä ajoin ennaltaehkäiset suuremmat vauriot.

Kannattaako viemäri sukittaa vai uusia kokonaan?

Viemäriputkien uusiminen on yksi suurimmista omakotitalon remonteista. Kun putket vaihdetaan kokonaan uusiin, joudutaan talon rakenteita purkamaan.

Jos vanha viemäri on riittävän hyvässä kunnossa ja kestää uuden muoviputken, on sukitus lähes poikkeuksetta kannattavampi sekä huomattavasti edullisempi ratkaisu.

Viemärien sukitus

Kaikista tehdyistä viemäriremonteista suurin osa on viemärin sukituksia. Sukitus maksaa vain murto-osan kokonaisvaltaisesta viemäriremontista sekä tarjoaa yhtä hyvän, ellei jopa paremman lopputuloksen.

Ennen sukitusta vanha viemäri puhdistetaan ja avataan tukoksista huolellisesti, jolloin uusi putki istuu vanhan päälle muodostaen tiiviin liitoksen.

Sukitus tapahtuu syöttämällä paineilmalla vanhaan viemäriputkeen epoksisukka, joka kovettuu kestäväksi muoviputkeksi.

Kun sukka on kovettunut, tarkistetaan lopputulos kamerakaapelilla ja uusi viemäri on valmis käytettäväksi.

Riittävä paine on sukituksessa avainasemassa. Paine asettaa sukan viemäriin, sekä auttaa sitä tarttumaan vanhan viemärin pintaan.

Muovisukka on vanhanaikaisia betoni- ja valurautaviemäreitä huomattavasti kestävämpi vaihtoehto. Muoviputki ei ruostu eikä syövy kosteudesta sekä ei tukkeudu yhtä helposti.

Milloin viemärin sukitus on järkevin ratkaisu?

Lähes aina kun vanha viemäri ei ole täysin purkukunnossa, on sukitus ehdottomasti kannattavin ratkaisu.

Pienet halkeamat tai vauriot vanhassa putkessa eivät estä sukitusta, sillä muoviputki on tarvittaessa  riittävän vahva ilman ympäröivää putkeakin.

Sukitus on kaikin puolin viemärin uusimista kannattavampi vaihtoehto, ellei vanha putki ole täysin hajoamispisteessä.

Viemäriputkien uusiminen

Perinteinen viemäriremontti eli viemäriputkien vaihtaminen uusiin on usein viimeinen ratkaisu, kun viemäriä ei saada pelastettua sukituksella.

Putkien kokonaisvaltaista uusimista pyritään aina välttämään viimeiseen asti, sillä kyseessä on sukitukseen verrattuna huomattavasti työläämpi sekä monta kertaa kalliimpi toimenpide. Viemäriremontti vaatii rakenteiden purkamisen lisäksi kaivinkoneen suorittamaan maatöitä.

Siinä missä sukitus on ohi muutamassa päivässä, voi perinteinen viemäriremontti viedä jopa viikkoja.

Milloin perinteinen viemäriremontti on järkevin ratkaisu?

Perinteinen viemäriremontti joudutaan tekemään usein siinä vaiheessa kun vanha putkisto on niin huonossa kunnossa ettei se kestä sukan painoa ja on suuri turvallisuusriski koko muulle rakennukselle.

Lähemmäs 50 vuotta vanhat rauta- ja betoniviemärit ovat useimmiten purkukunnossa. Vanhat ja hauraat putket ovat alttiita vuodoille ja sitä kautta suurille vaurioille.

Jos kohteessa on vanhat ruostuneet valurautaputket, on kokonaisvaltainen viemäriremontti lähes poikkeuksetta edessä.

Näin ennaltaehkäiset viemärin suuremmat vauriot

 • Tee viemäriremontti viivyttelemättä orastavien vaurioiden ilmetessä
 • Pidä huoli ettei viemäriin joudu mitään sinne kuulumatonta
 • Älä laske paistorasvoja viemäriin, rasva muodostaa kovan kerroksen putken sisäpintaan.
 • Tarkasta vanhan viemärin kunto säännöllisesti.
 • Puhdista viemärit säännöllisesti, etenkin kylpyhuoneen viemäri.
 •  

lisää aiheeseen liittyviä postauksia