Ilmalämpöpumpun asennus – Mitä ottaa huomioon?

Ilmalämpöpumpun asentaja suorittamassa asennusta

Ilmalämpöpumpun asennus on tarkkaa työtä, joka vaatii aina ammattilaisen. Lämpöpumpun asentaminen herättää väistämättä kysymyksiä, joten tässä artikkelissa käsittelemme niistä yleisimpiä ja annamme neuvoja varmistaaksesi ongelmattoman asennuksen.

On olennaista muistaa, että vaikka ilmalämpöpumpun asennus ei ole yhtä vaativaa kuin esimerkiksi maalämpöpumpun, se vaatii koulutetun asiantuntijan varmistaakseen optimaalisen suorituskyvyn. Laitteen tuomat hyödyt valuvat kankkulan kaivoon, jos laite hajoaakin tai ei toimi täydellä teholla.

Tässä kätevässä artikkelissa käymme läpi, mitä sinun on tiedettävä ilmalämpöpumpun asentannuksen suunnittelusta, lämpöpumpun parhaasta sijoituspaikasta ja siitä, miten varmistat sujuvan asennusprosessin ilman ongelmia.

Asennuksen suunnittelu

Kartoitus- ja suunnittelupalaveri

Kartoituskäynnillä ammattilainen tutkii kohteen lämmitystarpeen, sekä muita seikkoja, jotka vaikuttavat oikein laitteen valintaan ja energiaremontin suunnitteluun.

Alkukartoituksessa suunnitellaan myös alustavat sijainnit ulko- ja sisäyksiköille. On hyvä varmistaa, että ilmalämpöpumpun ympärillä on riittävästi tilaa, jotta siihen pääsee helposti käsiksi esimerkiksi huoltoa varten.


Kartoituspalaverissa käsitellään muun muassa:

  • Mikä on paras malli kyseiseen kohteeseen?
  • Hinta ja tarjous
  • Kodin lämmöntarve ja muut erityisvaatimukset
  • Vaatiiko asennus muutostöitä kodin lämmitysjärjestelmään?

Mitoitus

Kun valitset ilmalämpöpumpun kokoa, vertaa laitteiden tehoa lämmitystarpeeseen. Teho mitataan kilowatteina (kW), mikä kertoo kuinka paljon energiaa pumpusta virtaa. Muista, että koon valinta vaikuttaa suoraan asennuskustannuksiin: suurempi teho, korkeammat kokonaiskustannukset.

Väärän kokoisella ilmalämpöpumpulla voi olla haitallisia vaikutuksia sekä energiankulutukselle että lompakolle. Liian suuren tehon omaava lämpöpumppu voi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, kun taas liian pieni pumppu ei yksinään riitä pitämään kotiasi lämpimänä.

Ajoitus

Ilmalämpöpumpun asennukselle ei ole oikeaa tai väärää ajankohtaa. ILP:in asennus on varsin suoraviivaista, joten sen voi asentaa milloin tahansa, oman aikataulusi mukaisesti. Vaikka yleisesti oletetaan, että lämpöpumpun asentaminen onnistuu ainoastaan kesäaikaan, ammattilaiset toteuttavat asennuksia vuodenajasta riippumatta.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on suurimmillaan kesäkaudella, joten talviasennus voi tarjota joustavamman ja jopa edullisemman vaihtoehdon.

Tarvitseeko ilmalämpöpumpun asentamiseen ammattilaisen?

Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan ammattilainen, jolla on asianmukainen koulutus. Asentaminen edellyttää perustavanlaatuista ymmärrystä muunmuassa höyrykompressoreista, kylmäaineiden käsittelystä sekä muista olennaisista osa-alueista.

Työskentelemällä valtuutetun asentajan kanssa vältät mahdolliset ongelmat ja riskit sekä varmistat, että ilmalämpöpumpun asennus tehdään turvallisesti, korkeimpia laatuvaatimuksia noudattaen. Jos siis pohdit, miten lämpöpumppu asennetaan, ratkaisu on lämpöpumppuasentajan avustuksella.

Määrittele paras paikka ilmalämpöpumpulle

Ennen ilmalämpöpumpun asennusta on ensisijaisen tärkeää tunnistaa paras mahdollinen sijainti sekä ulko- että sisäyksikölle, sillä sijainnilla on merkittävä vaikutus pumpun suorituskykyyn ja tehokkuuteen.

Optimaalinen asennuspaikka vaihtelee jokaisen kodin kohdalla, jonka vuoksi suunnittelu tehdään aina yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Sisäyksikön sijainti

  • Tasainen lämmönjako: Sisäyksikkö on parasta asentaa keskeiselle paikalle, josta lämmin tai viileä ilma pääsee leviämään tasaisesti ympäri asuntoa. Huono sijoitus saattaa johtaa epätasaiseen lämmönjakoon, jolloin osa kodista voi jäädä kylmäksi.
  • Esteetön ilmavirta: Kun valitset paikkaa ilmalämpöpumpulle, pyri löytämään alue, jossa esteitä on mahdollisimman vähän. Huonekalut tai väliseinät voivat estää ilmavirran kulkua ja häiritä lämmön tasapuolista jakautumista.
  • Korkeus: Pyri sijoittamaan ilmalämpöpumppu korkealle, jotta lämmin ilma voi kiertää huoneessa esteettömästi. Suositeltava korkeus ilmalämpöpumpulle on noin 2-2,5 metriä lattiasta.
  • Melutaso: Vaikka uusimmat ilmalämpöpumput ovatkin hiljaisia, voivat ne silti aiheuttaa jonkin verran ääntä, joka saattaa häiritä yöunia tai työskentelyä. Siksi on parasta välttää ilmalämpöpumpun asentamista makuuhuoneeseen tai työtilaan.
  • Estetiikka: Vaikka ilmalämpöpumpun ulkonäöllä ei ole vaikutusta sen suorituskykyyn, monet haluavat että sisäyksikkö mukautuu kodin estetiikkaan.

Ulkoyksikön sijainti

Asennuksen yhteydessä tulee myös kiinnittää huomiota ulkoyksikön sijoitteluun. Oikea sijoittelu varmistaa, että sisä- ja ulkoyksiköt toimivat saumattomasti yhdessä.

  • Ilmavirta: Pyri sijoittamaan ulkoyksikkö paikalle, jossa ilmavirta on mahdollisimman esteetön. Hyvä ilmavirta parantaa laitteen suorituskykyä ja auttaa välttämään ylikuumenemista. Ulkoyksikköä ei tule asentaa ahtaaseen tilaan tai lähelle korkeita aitoja, puita tai seiniä.
  • Suojaus: Varmista, että ulkoyksikkö saa suojaa niin auringonpaisteelta, tuulelta kuin sateeltakin. Vaikka ulkoyksikkö on suunniteltu kestämään luontoäidin haasteita, ei ylimääräinen suojaus ole koskaan haitaksi, jos haluaa laitteen kestävän pidempään.
  • Melutaso: Ulkoyksikkö voi aiheuttaa jonkin verran ääntä, mikä kannattaa huomioida erityisesti vilkkaasti asutuilla alueilla. Ota myös oma mukavuutesi huomioon – ulkoyksikköä ei kannata sijoittaa esimerkiksi suoraan makuuhuoneen ikkunan alle.
  • Huoltomahdollisuus: Huolehdi, että ulkoyksikölle valitsemasi paikka mahdollistaa helpon huoltamisen. Kun ulkoyksikkö on näkyvillä, on siihen huomattavasti helpompi päästä käsiksi, helpottaen sen ylläpitoa.

Asennusprosessi

Itse asennus on nopea prosessi, joka hoituu usein yhden työpäivän aikana. Kun asialla on ammattilaiset, on laite paikallaan ilman suurempia häiriöitä asukkaille tai naapureille.

Mitä asennusprosessi sisältää?

  1. Sisäyksikön asennus yleensä olohuoneeseen
  2. Ulkoyksikön asennus talon ulkoseinään
  3. Läpivientien poraaminen
  4. Putki- ja kylmäainetyöt
  5. Käyttöönotto ja ohjeistus

Älä yritä asentaa ilmalämpöpumppua itse

Ilmalämpöpumpun asentaminen saattaa kuulostaa hauskalta tee-se-itse-projektilta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että amatöörin tekemiin asennuksiin liittyvät lukuisat riskit. 

Prosessiin sisältyy monimutkaisia sähkö- ja putkitöitä, joten yrittämällä asennusta itse menetät kaikki kustannussäästöt, kun laite ennen pitkään hajoaa – ja jäät ilman lämmitystä

Ilmalämpöpumpun asennus edellyttää LVI-asentajan pätevyyttä sekä kylmäainekäsittelysertifikaatin.

Yhteenveto

Ilmalämpöpumpun asennus ei ole asia, jota kannattaa yrittää tehdä itse, vaikka se vaikuttaisikin yksinkertaiselta. Oikeaoppinen asentaminen on tarkkaa työtä, joka edellyttää koulutetun ammattilaisen osaamista. Asennus vaatii huolellista suunnittelua varmistaakseen, että laite toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja kestää käyttöä pitkällä aikavälillä.

lisää aiheeseen liittyviä postauksia