Vanhan hirsitalon remontointi ei ole missään nimessä remonttien helpoimmasta päästä. Jos olet suunnittelemassa vanhan hirsitalon hankkimista ja remontointia, kannattaa tiedonhakuun ja suunnitteluun panostaa huolellisesti. Tämän artikkelin vinkit auttavat sinut alkuun tulevan unelmakotisi isommissa remonteissa.

Hirsitalojen suosio on kasvanut hurjasti viime vuosina, eikä suosio rajoitu pelkästään uusiin hirsitaloihin. Vanhat hirsitalot ovat trendikkäitä ja tarjoavat käsistään kätevälle nikkarille täydellisen pohjan omalle unelmakodille.

Jokainen vanha hirsitalo on yksilöllinen ja vaatii erilaisia toimenpiteitä kunnostukseen. Kaksi täysin identtistä vanhan hirsitalon remonttia käytännössä mahdottomuus, jonka vuoksi remontin budjetin ja tarvittavien toimenpiteiden määritys voi olla haastavaa vanhan hirsitalon kohdalla.

Suunnittelu ja kuntotarkastus

Vanhan hirsitalon remontti vaatii muita remontteja huomattavasti laajemman suunnittelun, budjetoinnin ja lähtötilanteen kartoituksen.

Etenkin hirsitalon remontin kohdalla on tärkeää jättää budjettiin reilusti liikkumavaraa yllättävien kustannusten varalla. Yllättäviä kustannuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi kuntotarkastuksessa löydetty home tai kosteusvauriot.

Tämän vuoksi jos hirsitalon ostovaiheessa tulisi suorittaa kattava kartoitus home- ja kosteusvaurioiden varalta.

Kuntotarkastuksessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota myös alapohjaan. Alapohja on hirsitalon eri osista kaikista alttiin vaurioille. Huono alapohjan tuuletus tai eristys voivat altistaa koko rakennuksen valtavalle määrälle kosteutta ja pahimmassa tapauksessa tehdä koko talosta asuinkelvottoman.

Mihin kiinnittää huomiota hirsitalon kuntotarkastuksessa:

  • Alapohjan kunto, tuulettuvuus ja eristeet
  • Alimmat hirsikerrokset
  • Talotekniikka: putket, viemärit ja sähköt
  • Vesikatto ja kattorakenteet
  • Ovet ja ikkunat
  • Lämmöneristys

Kattavan kuntotarkastuksen jälkeen on helppo määrittää remontin tarvittavat toimenpiteet sekä suuntaa antava budjetti.

Mitä ottaa huomioon budjetoinnissa:

  • Tarvittavat materiaalit
  • Remontin laajuus
  • Itse vai avaimet käteen palveluna?
  • Mahdollisuus hyödyntää kotitalousvähennys
  • Kilpailuta urakoitsijat ja vertaile eri tarjouksia

Vaurioituneiden hirsien vaihtaminen ja kengitys

Jos hirsitalo on reilusti yli 50 vuotta vanha, on hyvinkin mahdollista että osa hirsistä ovat kärsineet vahinkoa. Yksittäisten hirsien paikkaaminen on onneksi suhteellisen helppoa, mutta kokonaisen hirsikerroksen vaihtaminen vaatii suurempia toimenpiteitä.

Jos alimmat hirsikerroksen joudutaan uusimaan kokonaan, on edessä hirsitalon kengitys. Kengityksessä hirsikehikkoa nostetaan siten, että alimmat hirren voidaan poistaa ja korvata ehjillä.

Kengitys on erinomainen keino pidentää vanhan hirsitalon käyttöikää, ja siihen voidaan tarvittaessa käyttää ehjiä ylijäämähirsiä.

Kengityksen yhteydessä on hyvä myös vahvistaa perustuksia sekä niiden eristyksiä.

Kengitys on suuri prosessi joka vaatii aina ammattitaitoisen urakoitsijan sekä erityisiä työvälineitä.

Hirsitalon kattoremontti

Jos vanhassa hirsitalossa on edelleen alkuperäinen vesikatto, on kattoremontti lähes poikkeuksetta ajankohtainen. Vesikaton lisäksi on tärkeä tarkastaa myös sisempien kattorakenteiden kunto.

Suurin kattorakenteiden vaurioiden aiheuttaja on kosteus, jonka kertyminen johtuu useimmiten puutteellisesta tuuletuksesta. Puutteellinen tuuletus estää kosteuden haihtumisen, jolloin se pääsee vapaasti imeytymään syvälle rakenteisiin.

Hyvin asennettu ja laadukas vesikate suojaa koko rakennusta, joten kattoremontin tulisi olla prioriteettilistan kärkipäässä.

Hirsitaloon sopii käytännössä mikä tahansa kattomateriaali, mutta pitkäaikaisimman ratkaisun ja eniten vastinetta rahalle saat tilaamalla laadukkaan konesaumakaton ammattitaitoisesta toimijalta.

Konesaumakatto tarjoaa kestävämmän vaihtoehdon perinteiselle peltikatolle erityisen asennustapansa vuoksi. Konesaumakatto on täysin vesitiivis sekä kestää hyvin hoidettuna käyttöä lähemmäs vuosisadan.

Muista nämä hirsitalon kattoremontissa:

  • Tarkasta vesikaton lisäksi myös kattorakenteiden kunto
  • Jos katto on kymmeniä vuosia vanha, on katon uusiminen kannattavaa
  • Vaikka kattoremontin voi tehdä itsekin, parhaat lopputulokset saat tilaamalla katon asennuksen avaimet käteen -palveluna pakettina.
  • Muista että voit hyödyntää vuosittaisen kotitalousvähennyksen kattoremonttiin.

Hirsitalon lämmöneristys ja lisäeristäminen

Jos hirret ovat ajan saatossa päässeet kulumaan, on niiden lämmöneristys mitä todennäköisimmin heikentynyt. Hirsiseinien lisäeristys on mahdollista joko seinän sisä- tai ulkopuolelta, riippuen kumman puolen seinää haluat säilyttää alkuperäisenä.

Hirsiseiniä lisäeristäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota käytettyyn eristemateriaaliin. Hirsi on hengittävä materiaali, jonka vuoksi hirren kanssa tulisi käyttää vain puupohjaisia materiaaleja jottei hengittävyys kärsi.

Hengittämätön hirsi kerää itseensä kosteutta ja on suuri riski koko rakennuksen sisäilmalle.

Hirsiseinän ollessa riittävän hyvässä kunnossa voidaan lisäeristys tehdä myös ala- tai yläpohjaan. Etenkin yläpohja on suurimpia hirsitalon lämpöhäviön aiheuttajia, joten laadukkaasti toteutetulla yläpohjan lisäeristyksellä voidaan parantaa hirsitalon energiatehokkuutta huomattavasti.

Mitä ottaa huomioon hirsitalon lisäeristämisessä?

  • Käytä vain puupohjaisia materiaaleja hirren hengittävyyden säilyttämiseksi.
  • Huomioi lisäeristämisen vaikutus hirsiseinän ulkoasuun.  
  • Panostamalla yläpohjan eristyksiin saavutat suurimman vaikutuksen energiatehokkuuteen.
  • Huolehdi ettei eristykset kumoa ylä- tai alapohjan tuulettuvuutta.

lisää aiheeseen liittyviä postauksia